blog

Ελληνικά Κόμικς: τα Κορυφαία Graphic Novels του 2022-2023!

comics-κομικς-graphic novel

Comics και Graphic Novels που ξεχωρίσαμε και σας τα παρουσιάζουμε με αγάπη!

 

Ζορμπάς το κόμικς του Νίκου Καζαντζάκη«Ζορμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη»
Soloup

Ο καταξιωμένος σκιτσογράφος Σολούπ, γνωστός και ως Αντώνης Νικολόπουλος, αναδιαμορφώνει με μαεστρία έναν από τους μεγαλύτερους λογοτεχνικούς θησαυρούς του Νίκου Καζαντζάκη, το έργο “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Στο κόμικς που αποτελείται από 500 σελίδες, ο Σολούπ προβαίνει σε μια επαναστατική εξέταση του Ζορμπά, απομακρύνοντας τον από τα στερεότυπα και παρουσιάζοντάς τον με νέο πρίσμα.

Αναδιαμόρφωση του Ζορμπά

Σε αυτό το λαμπρό Graphic Novel, ο Σολούπ αφαιρεί τον Ζορμπά από τα εθνοκεντρικά στερεότυπα που τον περικλείουν. Η αφήγηση του Καζαντζάκη διαμορφώνεται εκ νέου, αναδεικνύοντας έναν άνθρωπο που αναζητά με πάθος την ελευθερία.

Η Ελευθερία ως Κεντρικό Θέμα

Σε κάθε σελίδα, ο Σολούπ αναδεικνύει την επιθυμία του Ζορμπά για ελευθερία. Μακριά από τις συνηθισμένες αναπαραστάσεις του “γραφικού Έλληνα”, ο Ζορμπάς εμφανίζεται ως ένα ζωντανό πρόσωπο που αναδύεται από τις σελίδες με σκοπό να κατακτήσει την πραγματική του ουσία.

Με το έργο του, ο Σολούπ ανοίγει νέους ορίζοντες στον κόσμο του Καζαντζάκη. Η αναδιατύπωση του “Βίου και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” αναζωογονεί το ενδιαφέρον για τον ήρωα και προσφέρει μια σύγχρονη, επικαιροποιημένη ερμηνεία. Με αυτό τον τρόπο, ο Σολούπ αποτελεί έναν εκπληκτικό ερμηνευτή της λογοτεχνίας και της τέχνης των κόμικς.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

Καπετάν Μιχάλης του Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα

Καπετάν Μιχάλης (graphic novel)

Στο σενάριο, ο Παναγιώτης Πανταζής παραμένει πιστός στη βασική αφήγηση του Καζαντζάκη. Οι επιτρεπτές παρεμβάσεις του είναι ευφυείς, επιταχύνοντας την πλοκή σε συνδυασμό με την εικονογράφηση και συμπυκνώνοντας την ιστορία στους διαλόγους των χαρακτήρων.

Ο Θανάσης Μήνας του avopolis.gr εκτιμά την ευρηματικότητα των επεμβάσεων, τονίζοντας ότι παραμένει πιστός στο αρχικό κείμενο του Καζαντζάκη. Η Λεύκη Σαραντινού του Literature.gr αναγνωρίζει την πιστή απόδοση του πνεύματος του συγγραφέα.

Ως ένα ολοκληρωμένο graphic novel, το “Καπετάν Μιχάλης” του Παναγιώτη Πανταζή αποτελεί το πιο συναρπαστικό έργο του, σύμφωνα με τον M. Hulot του LiFO, με εκπληκτική ροή και καρέ που μεταφέρουν ιδανικά τον κόσμο και την ατμόσφαιρα του Καζαντζάκη.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

 

 

Μικρός Ήρως επετειακό κόμικς«Μικρός Ηρως» – Επετειακή έκδοση Α’ και Β’ τόμος

Η Γιορτή των Μικρών Ηρώων: 70 Χρόνια Επικής Πορείας

Στον μαγικό κόσμο του “Μικρού Ηρώα” υποκλινόμαστε, καθώς το 2023 ήταν ένας εορταστικός χρόνος για το αγαπημένο περιοδικό. Συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την πρώτη έκδοση, δημιουργώντας μια επική πορεία γεμάτη περιπέτειες και ηρωισμό.

Η Ιστορία Ενός Μικρού Ηρώα

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς και ο Βύρωνας Απτόσογλου ανοίγουν τον δρόμο του “Μικρού Ηρώα” το 1953, δημιουργώντας ένα εικονογραφημένο περιοδικό που αγαπήθηκε από γενιές Ελλήνων αναγνωστών.

Η Επέτειος στο Κέντρο της Προσοχής

Μετά την επιτυχημένη έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το λανσάρισμα του πολυτελούς άλμπουμ για τα 70 χρόνια, οι εκδόσεις “Μικρός Ηρως” καλούν μια νέα γενιά αναγνωστών με δύο έγχρωμα άλμπουμ.

Δεκαοκτώ Έλληνες καλλιτέχνες συνεισφέρουν με μικρές αυτοτελείς ιστορίες, τιμώντας τον Γιώργο Θαλάσση, τον Σπίθα, και την Κατερίνα. Αυτοί οι μικροί ήρωες ανέβασαν το δικό τους χάρτινο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ο Μικρός Ήρως

 

 

Γιατί αν δεν παινέψεις το σπίτι σου…

Συγγραφέας ο Τάσος Αποστολίδης γνωστός και από τις Κωμωδίες του Αριστοφάνη σε κόμικς!

Αριστοτέλης κόμικς του Τάσου Αποστολίδη

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Ο Τάσος Αποστολίδης και ο Αλέκος Παπαδάτος συνδυάζουν το ταλέντο τους σε ένα εκπληκτικό graphic novel, ανασταίνοντας τη ζωή του μεγάλου φιλοσόφου Αριστοτέλη. Αυτό το εκτενές έργο μεταφέρει με έναν ξεχωριστό τρόπο τη σοφία και τη ζωή του Αριστοτέλη, αναδεικνύοντας τη συνεχή επίδρασή του στην ανθρώπινη σκέψη.

Η Ζωή του Αριστοτέλη

Μέσα από τα μάτια του Τάσου Αποστολίδη, η ζωή του Αριστοτέλη ζωντανεύει με κάθε λεπτομέρεια. Από τα νεανικά του χρόνια μέχρι την επιρροή του στην αρχαία φιλοσοφία, το βιβλίο αποτυπώνει την εξέλιξη ενός μεγάλου μυαλού.

Η Συνεχής Επίδραση

Ο Αριστοτέλης παρέμεινε ένας στοχαστής που διαμόρφωσε την ιστορία της ανθρώπινης σκέψης. Το έργο αναδεικνύει πώς οι ιδέες του, καθιστώντας τον επίκαιρο και στον 21ο αιώνα.

Ένα Βιβλίο για τους Νέους

Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι νέοι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν το έργο και τις διδαχές του Αριστοτέλη. Μια ευκαιρία να εμπνευστούν από τον φιλόσοφο που διαμόρφωσε τη σκέψη και τη γνώση.

 

Πηγή: www.efsyn.gr