Poetry comics
Αναγνώστες κόμικς και ποίηση:
Δεδομένου ότι οι αναγνώστες των κόμικς έχουν αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και είναι πιο ανοικτοί σε νέες ιδέες και διαφορετικές αισθητικές, η τέχνη των κόμικς δέχεται συνεχώς καινοτομίες. Αντίστροφα, η αυξανόμενη επίγνωση του κοινού και η εξοικείωσή του με νέες μορφές έργων, όπως τα poetry comics, έχουν ενθαρρύνει τους δημιουργούς να πειραματίζονται διαρκώς.
Συνύπαρξη Ποίησης και κόμικς
Η συνύπαρξη της ποίησης και των κόμικς δεν περιορίζεται απλά σε μια αμοιβαία επιρροή της μίας τέχνης στην άλλη. Αντιθέτως, αποτελεί μια διαρκή δημιουργική διαδικασία με μεγάλες αισθητικές και αφηγηματικές δυνατότητες.
Σίγουρα! Το υβριδικό αυτό είδος τέχνης αποτελεί μια ποικιλία δημιουργικών έργων που συνδυάζουν ποιητικές τεχνικές, αφηγηματικά στοιχεία των κόμικς και τη φιλοσοφία των πανοραμικών αφηγήσεων. Τα poetry comics αποτελούν παράδειγμα αυτού του είδους τέχνης και παρουσιάζουν καινοτομίες σε θέματα μορφής, ρυθμού, ύφους και αφηγηματικών τεχνικών, ενώ παρέχουν διαφορετικές δυνατότητες αναγνωστικής αντίληψης .
Poetry comics
Παρά το γεγονός ότι ο όρος “poetry comics” εμφανίστηκε επίσημα με τη δημιουργία του βιβλίου “Poetry Comics: An Animated Anthology” από τον Αμερικανό συγγραφέα και καλλιτέχνη Dave Morice περίπου το 1980, μια άλλη αντιπροσωπευτική μορφή του είδους παρουσιάστηκε κατά τη δεκαετία του 1940. Συγκεκριμένα, η εικονογράφηση του ποιήματος “The Song of Hiawatha” (1855) του Henry Wadsworth Longfellow θεωρείται από πολλούς ως το πρώτο “comic graphic novel”, που αποτελεί έναν ακόμα πειραματισμό στην ενσωμάτωση της ποίησης σε μορφή κόμικς.
Κάποιοι θαυμαστές, καλλιτέχνες και ερευνητές των poetry comics, θεωρούν ότι η πρώτη φορά που εμφανίστηκε αυτή η μορφή ήταν το 1965, με την έκδοση του περιοδικού C Comics8, που είχε ως εκδότη και σχεδιαστή τον Joe Brainard. Σε αυτό το έργο, ο καλλιτέχνης και δημιουργός κόμικς συνεργάστηκε με Νεοϋορκέζους ποιητές που ανήκαν στον ίδιο κύκλο. Από αυτό το έργο βγήκαν μόνο δύο τεύχη (1964 και 1965), που είναι πολύ σπάνια και ακριβά σήμερα.
Όπως προκύπτει, τα poetry comics αποτελούν ένα μέσο που προσφέρει ελευθερία και δημιουργικότητα, αφού η ποίηση μπορεί να εκμεταλλευτεί το οπτικό και λεκτικό υλικό των κόμικς και τα κόμικς, με τη σειρά τους, να χρησιμοποιούν ποιητικά μέσα, λειτουργώντας τόσο ως ανεξάρτητα όσο και ως ένα συνδεδεμένο ποιητικό και καλλιτεχνικό σύνολο.
Πηγή: Από την διπλωματική εργασία της Ειρήνης Τριανταφύλλου.
Πηγή φωτ.: MOMus
2023 Ποίηση και Κόμικς στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Ερωτικές στιγμές από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση «μεταφράστηκαν» στο χαρτί, έγιναν έργα και παρουσιάστηκαν στην ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ας ζηλεύει κάθε ποτάμι το στόμα μας», στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης).
Ερωτήματα τα οποία η έκθεση έθεσε ήταν το πώς μπορεί να εμπνεύσει η σύγχρονη ποίηση τους δημιουργούς κόμικ, πώς «μεταφράζεται» η ερωτική ποίηση σε εικόνες, και επιχείρησαν να τα απαντήσουν με τα έργα τους οι 26 καλλιτέχνες, δημιουργοί κόμικ illustrators και γραφίστες που συμμετείχαν στην έκθεση.